← Nazad

Kako započeti učenje?

Kako započeti učenje?

mar 2024.

Svaki početak je težak. Toliko izlizana rečenica, ali je zaista tačna. Svako ko je (za)počinjao nešto novo, šta god to bilo, reći će ti isto. Samo počni, dalje će se koraci sami prikazivati.(pričaju, dok se ti misliš “ma kako uopšte i da počnem”). Zato sam ja, tvoj prijatelj za učenje, odlučio da ti pomognem makar oko jednog početka. Jeste, pogodio/la si, radi se o početku učenja. Ovo će biti samo jedna od tema na blogu, prati redovno i saznaćeš kako to da započneš učenje tako da ti ono ne bude mučno, kako da postaviš ciljeve i kako ga planiraš i samim tim znatno olakšaš put do željenog uspeha.

Odmah na početku da ti kažem jednu od mudrosti u učenju. Bitno je da znaš da u učenju važi krilatica: manje je više, a više je manje. Šta to znači, manje svakodnevnog učenja će ti doneti veće i dugotrajnije znanje, a obrnuto od toga, više sati učenja u par dana doneće ti manje i kratkotrajnije znanje. Naravno, ima i od ovoga izuzetaka, a o njima ću pisati u nekom od narednih tekstova.

Kucnuo je čas – počinjemo sa učenjem

Početak učenja mogao bi se predstaviti kroz nekoliko koraka, koje ako ispratiš biće ti značajno lakše da održiš disciplinu u učenju. Hajde da počnemo.

A) Prvi korak je da odlučiš koje boje markera ćeš kupiti. I ovo ti se sigurno dopada, ali nažalost nisu ovakvi baš svi koraci.

B) Naredni korak je da odabereš vreme za učenje. Preporuka je da to budu prepodnevni časovi, ali i to zavisi od tebe, ukoliko si noćna ptica i “bolje” funkcionišeš uveče, onda prilagodi sebi. 

C) Kada odrediš vreme za učenje, ne mora to biti za svaki dan isto, ali gledaj da se pridržavaš tog vremena, tako ćeš stvoriti naviku. Naš mozak voli kada radimo stvari u isto vreme, na istom mestu. Tada lakše postiže fokus, koji je preko potreban prilikom učenja.

D) Sada, zamisli da je kucnuo čas i sedaš za sto, ispred tebe je knjiga. Pretpostavljamo da je predavač prethodno predavanje prešao 30 strana. Tebi je cilj za taj dan, da pročitaš tih 30 strana i RAZUMEŠ, ali ne da naučiš, samo da razumeš i sebi zabeležiš šta je to bitno. Ukoliko ti je ta oblast nova, nije naodmet da jednom pročitaš tih 30 strana kao roman, bez zastajkivanja i razjašnjavanja nejasnih pojmova. Samo da se upoznaš sa količinom gradiva, da prepoznaš koji tempo čitanja ti odgovara. Pa tek nakon tog čitanja uzmi marker da kroz još jedno čitanje podvlačiš bitno i razjasniš i obeležiš nejasno. 

● BONUS tips and tricks. Čak i ako misliš da ti je neka oblast poznata, ali znaš da profesor na tom predmetu traži detaljno naučeno (da ne kažem, napamet), potrudi se da pročitaš jednom pre nego što podvučeš, doprineće boljem pamćenju, isprobano je. Da bi svako čitanje, da ne kažem učenje, bilo efikasnije, ugasi sve notifikacije na telefonu.

Zašto su važna predavanja i vežbe

Studenti su se borili za čuveni bolonjski sistem, iz kojeg je proizašlo i to da su vežbe i predavanja “obavezna”, ali to i nema puno smisla, jer tamo gde te teraju ti nećeš biti svojom voljom, a i samim tim nećeš biti motivisana da se potrudiš. No šta je tu je. Profesori su tu zbog tebe, pa treba maksimalno iskoristiti ono što se pruža.

Značaj predavanja i vežbi se ogleda u nekoliko stvari:

● Prva je da se tu susrećeš prvi put sa tim gradivom i treniraš mozak za učenje. Pažljivim slušanjem možeš sebi da olakšaš učenje kod kuće.

● Zatim, ukoliko slušaš profesora šta priča i koje delove pažljivo objašnjava, odmah ćeš shvatiti i šta je to bitno u gradivu, pa ćeš kod kuće manje vremena razbijati glavu da li nešto da podvučeš ili ne.

● Takođe, to su ti prilike da pitaš profesora ukoliko ti nešto nije jasno u vezi gradiva, iako misliš da ćeš tako da “smoriš” sve kolege, veruj mi često se ispostavi da i ostali imaju slične nedoumice, ali neće niko da pita. Ukoliko imaš neko tehničko pitanje koje se već ponavlja, to uvek možeš da pitaš i na konsultacijama kod profesora.

● Četvrta stvar zbog koje je značajno naše prisustvo na fakultetu su bodovi koje dobijamo za prisustvo i/ili aktivnost, što je u većini slučajeva donosi bodove dovoljne da se ostvari jedna ili čak dve ocene više. 

Ukoliko ne budeš redovno na predavanjima i vežbama u nekom trenutku ćeš morati da nadoknadiš propušteno i to kroz samostalno učenje što često i nije tako dobar izbor.

Kada počneš da učiš kod kuće, nastoj da to radiš redovno u kraćim intervalima, kako bi se pročitano polako “slagalo”. Da bi to sve išlo kako treba, neophodno je da učiš redovno i sa razumevanjem.

Svoje utiske o blogu nam piši na društvenim mrežama, a takođe uvek možeš predložiti i temu za neki naredni.

U slučaju da ti zatreba pomoć pri učenju, možeš pronaći sjajne profesore i lako zakazati privatni čas.

Bojan Kopanja

Preporučeni članci

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

jan 2024.

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

Svaki početak je težak. Toliko izlizana rečenica, ali je zaista tačna. Svako ko je (za)počinjao nešto novo, šta god to bilo, reći će...

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

nov 2023.

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

Svaki početak je težak. Toliko izlizana rečenica, ali je zaista tačna. Svako ko je (za)počinjao nešto novo, šta god to bilo, reći će...

Zanimanja budućnosti

okt 2023.

Zanimanja budućnosti

Svaki početak je težak. Toliko izlizana rečenica, ali je zaista tačna. Svako ko je (za)počinjao nešto novo, šta god to bilo, reći će...

Podeli na mrežama